Het mengen van etherische oliën
Het mengen van etherische oliën vraagt ervaring en kennis. Wij helpen u graag het beste resultaat met uw etherische olie te bereiken. Wij geven u dan ook graag wat tips om te weten te komen welke etherische oliën u het best kunt mixen en welke u het best niet kunt combineren.
Effecten van oliën die matchen
Verschillende etherische oliën hebben verschillende effecten. Als u etherische oliën puur voor de geur gebruikt hoeft u zich hier niet al te druk over te maken, maar als u een specifiek doel hebt met uw blend is het goed hier over na te denken. Stel dat u een massage krijgt of geeft met als doel een ontspannend effect; in dat geval kiest u voor een of meerdere etherische oliën die rustgevend werken. Vaak zijn dit wat zwoelere warmere geuren. Het is dan geen goed idee om een etherische olie bij te mixen die verfrissend werkt en energie geeft omdat de effecten van de blend dan deels tegen elkaar in gaan. De effecten van verschillende etherische oliën vindt u onder andere op de pagina ‘Effecten van etherische oliën’. Zoals al aangegeven is het niet erg om oliën puur op geur te mixen, als u er maar rekening mee houdt dat etherische oliën verschillende effecten hebben die elkaar mogelijk deels opheffen.
Geurgroepen die matchen
Etherische oliën moeten matchen qua geur om de beste blends te creëren. Geuren die niet bij elkaar passen maken de olie ‘vreemd’ of zelfs ‘vies’. Hoewel niet alle etherische oliën zich goed in regeltjes laten vangen delen we toch graag enkele stelregels met u welke soorten etherische / essentiële oliën goed met elkaar combineren.
Hiervoor delen we de etherische oliën op in geurcategorieën (voorbeelden tussen haakjes):
- Hout (Pijnboom, Ceder, Jeneverbes, Wintergreen)
- Bloemen (Jasmijn, Lavendel, YlangYlang)
- Aarde (Patchouli, Eikenmos)
- Plantaardig (Oregano olie, Tijm, Rozemarijn)
- Mint (Pepermunt, Spearmint)
- Medicinaal (Eucalyptus, Tea Tree, Kamfer)
- Kruidig (Kruidnagel, Kaneel)
- Oriëntaals (Gember, Patchouli)
- Citrus (Citroen, Citronella, Bergamot, Sinaasappel)
Verder zijn er nog (huid)verzorgende draagoliën die geen specifieke sterke geur hebben. Voorbeelden hiervan zijn rozenbottelolie en marulaolie.
Algemene stelregels welke geurcategorieën matchen zijn:
- Bloemengeuren mengen goed met houtgeuren, kruidige geuren en citrusgeuren.
- Houtgeuren mengen overal goed mee.
- Aardegeuren mengen goed met houtgeuren en mintgeuren.
- Plantaardige geuren mengen goed met houtgeuren en mintgeuren.
- Mintgeuren mengen goed met houtgeuren, aardegeuren en citrusgeuren.
- Medicinale geuren mengen goed met houtgeuren.
- Kruidige geuren mengen goed met bloemengeuren, oriëntaalse geuren en citrusgeuren.
- Orientaalse geuren mengen goed met bloemengeuren, houtgeuren, kruidige geuren en citrusgeuren.
- Citrusgeuren mengen goed met bloemengeuren, houtgeuren, mintgeuren, kruidige geuren en oriëntaalse geuren.
Dit zijn slechts algemene stelregels. Specifieke informatie over het mixen van bepaalde etherische oliën vindt u bij de algemene informatie voor elke etherische olie apart uitgewerkt.
Geurnoten
Etherische oliën worden ook regelmatig ingedeeld naar geurnoten. Je hebt bovennoten, middennoten en grondnoten.
De bovennoten zijn geuren die je maar kort ruikt. Ze geven de eerste indruk van de olie, zijn vaak scherpe, frisse geuren en blijven niet zo heel lang hangen. Citrusgeuren worden vaak gebruikt als bovennoten.
De middelnoten geven ‘body’ aan de mix. Ze balanceren de olie. De aroma’s zijn meestal minder sterk dan de aroma’s van de bovennoten en komen hier meestal pas na enkele minuten bovenuit. Normaal gesproken gebruikt men warme en zachte geuren als middennoten.
De grondnoten zijn zware geuren die zeer lang blijven hangen. In duurdere bad en douchegels worden grondnoten gebruikt zodat de huid zeer lang blijft geuren. De geuren zijn normaal gesproken intens en vaak worden rustgevende geuren als grondnoten gebruikt zoals bijvoorbeeld patchouli, kruidnagel of kaneel.
Hier vindt u een lijst met voorbeelden van bovennoten, middennoten en grondnoten van veelgebruikte etherische oliën.